Wednesday, 8 November 2017

KALAU MALU, MASUK HUTAN !!!!


Tak salah nak malu. Malu tu kan separuh daripada iman. Tapi yang salahnya bila malu tak bertempat !!!!

Buat apa nak malu bila kita nak berniaga,

Buat apa nak malu bila kita tengah berusaha untuk merubah nasib kepada lebih baik,

Buat apa nak malu bila kita nak bantu orang tua kita,

Buat apa nak malu bila jalan yang kita pilih tak melanggar syarak,

Mentaliti masyarakat sekarang ni mudah sentap. Bila diajak berniaga, jawapannya " aku, malulah wei nak meniaga. Nanti apa orang cakap?"

Sedangkan orang yang dah ada kerjaya bagus pon masih buat bisnes droship. 

Buat part time job jual air tepi jalan.

Sanggup perasaan malu letak ke tepi, semata-mata nak mencari pendapatan sampingan.

Sebab dia tahu, bila susah tak ada sesiapa yang nak tolong.

Ira pernah kena sound dengan leader. Ira cakap malu nak buat bisnes online. 

Tak sampai 5 saat ira kena serang bertubi tubi.

Katanya "KALAU MALU, MASUK HUTAN !" Mana ada orang nak berniaga malu malu. Siapa yang nak kenal kita kalau kita sembunyi dalam selimut.

Zasssssss, menusuk ke hati betul ayat my leader.

Start dari situ, ira cuba kikis sikap malu tu. Ira cuba untuk jadi kepochi tapi bukanlah macam mak cik bawang tu.

Still ada lagi sifat malu sebab ira ni kan gadis melayu 😜

Ira nak just nak nasihatkan kawan-kawan kat luar sana yang buat apa apa bisnes, teruskan usaha korang.

Ingat niat kenapa kita berniaga.

Ingat balik push factor kita.

Apa pon pandangan orang, jalan terus jangan cepat melatah.

Love,
Founder #ARC

#selfreminder

Continue Reading

Monday, 6 November 2017

TIPS SUSUTKAN BERAT BADAN

Assalamualaikum sahabat sekalian.

Kali ni ira nak sharekan tips macam mana cara yang terbaik untuk susutkan berat badan. Dengan kata lain nak kurus 😊


Kajian menunjukkan Malaysia merupakan negara " Paling Gemuk Di AsianTenggara yang amalkan Tabiat Pemakanan Tidak Sihat".

Di mana hampir 44.5% penduduk Malaysia mempunyai indeks jisim (BMI) lebih daripada 25.

Firstly kita kena tahu punca-punca terjadinya gemuk atau berat badan menjadi naik.


Antara faktor menjadi gemuk :

1. Tekanan
2. Faktor keturunan
3. Malas bersukan
4. Pemakanan

Apabila badan menjadi gemuk, terlalu banyak risiko yang bakal dihadapi oleh mereka. Antaranya seperti rajah di bawah

Jadi ira akan sharekan 8 Tips Susutkan Berat Badan dengan cara yang mudah.

Tips 1 : SET TARGET

Untuk turunkan berat badan pertama sekali yang mesti kita buat ialah set target berapa berat yang kita nak capai.

Macam mana nak tahu berat badan yang ideal, kita perlulah kira BMI yang sesuai dengan badan kita. Bila dah dapat BMI, barulah kita boleh focus untuk capai target.

Target ni sangat penting sebab apabila dah ada target, kita akan serious untuk turunkan berat badan.


Tips 2 : PUSH FACTOR

Push factor adalaj salah satu pendorong kenapa kita nak kurus. Apabila push factor kita kuat, kita akan bersungguh-sungguh untuk menurunkan berat badan.

Contohnya push factor kita adalah nak kuru sebelum berkahwin, nak kuruskan untuk dapatkan zuriat dan sebagainya.

Tips 3. MENGAMBIL PROTEIN SETIAP HARI

Protein sangat penting untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan, kerana protein bantu untuk memberikan rasa kenyang lebih lama.

Pengambilan protein juga membantu mengekalkan bentuk badan ideal. 

Antara pilihan protein yang sihat seperti daging tanpa lemak, produk tenusu, kekacang yang berasaskan tumbuhan.

Tips 4 : KURANGKAN MAKANAN TIDAK SIHAT

Tips seterusnya ialah mengurangkan pengambilan makanan tidak sihat. Kalau perlu elakkan daripada memakan makanan ini. Contoh makanan tidak sihat ialah fast food dan junk food.

Apa yang boleh kita buat ialah menggantikan makanan tersebut dengan mengambil makanan berkhasiat seperti kobis ungu, brokoli, salad, tomato, epal hijau, nenas dan pear.


TIPS 5 : AIR KOSONG SECUKUPNYA

Nak kurus ni mudah saja. Banyakkn meminum air kosong. Lagi banyak kita minum, lagi cepat berat badan kita turun.

Pastikan meminum air kosong mengikut berat badan. Tetapi jika lebih lagi bagus.

Boleh rujuk jadual di bawah, berapa banyak air kosong yang perlu kita ambil sehari-hari.


Selain dari minum air kosong, kita perlu elakkan daripada pengambilan gula putih. Mungkin ramai yang tak tahu, gula putih adalah faktor terbesar badan kita menjadi gemuk.

Kurangkan pengambilan air manis dan juga air bergas. 

Inginkan berat badan ideal memang perlukan sedikit pengorbanan.

TIPS 6 : AMALKAN SEGENGGAM NASI PUTIH

Macam tak logikkan? Mula-mula memang tak kenyang pon. Tapi lama-lama mesti akan rasa ok.

Macam mana caranya, sebelum makan nasi minum segelas air kosong dan juga makan buah.

So, nanti akan cepat rasa kenyang dan kita takkan teringin pon nak tambah nasi.

Apa yang paling penting, amalkan untuk makan sebelum jam 7 malam untuk mengelakkan berat badan berlebihan.

TIPS 7 : SENAMAN

Selain dari tips-tips tadi, senaman juga merupakan salah satu proses penting untuk menurunkan berat badan.

Sekurang-kurangnya bersenam 2 kali seminggu. Tapi lagi bagus kalau dapat berseman hari-hari.


TIPS 8 : TAMBAHAN SET DETOX SET KURUS


Untuk membantu mempercepatkan proses penurunan berat badan, kita juga boleh mengamalkan supplement tambahan. Pastikan supplement yang dipilih adalah selamat. 

Antara supplement yang boleh diambil ialah set detox. Detox wajib sebelum memulakan proses diet atau kurus kerana detox bertindak sebagai agent pembersih dalaman kita.

Organ-organ dalaman wajib dibersihkan terutamanya usus dan hati kerana menyimpan terlalu banyak toksin.

Jika usus dan hati telah bersih barulah proses menurunkan berat badan boleh berjalan lancar.


Gambar di atas merupakan set lengkap detox. Set ini terdiri daripada :

1. VIVIX
2. Herblax
3. Alfalfa Complex
4. Peppermint Ginger
5. DTX Complex


Ramai yang dah mencuba set detox ini  dan mendapatkan hasil yang bagus.

Bukan setakat berat badan susut, tapi badan terasa lebih ringan dan cergas.

Berminat untuk menurunkan berat badan dengan set detox?

Boleh hubungi ira ;

WHATSAPP : 011-11555941
FB : IRAHARTATIK RUSDI
IG : beautyshopbyira




Continue Reading