Friday, 27 July 2018

ALERT !!! KES HFMD SEMAKIN MENINGKAT | IRAHARTATIK





Perhatian kepada ibu bapa dan pengusaha tadika;

✅ Terdapat peningkatan bilangan kes penyakit Tangan, Kaki dan Mulut atau “Hand, Foot And Mouth Disease” (HFMD) di Malaysia.

✅ Sehingga 26 Mei 2018, jumlah kes yang dilaporkan adalah sebanyak 21,644 kes dan kes ini dilaporkan semakin meningkat sehingga ke hari ini.

Info Ringkas Mengenai HFMD

✅ Penyakit HFMD disebabkan oleh enterovirus dengan majoriti kes disebabkan oleh Coxsackie Virus A16 dan Enterovirus 71 (EV71).

✅ Virus ini merebak secara kontak dengan air liur, cecair lepuh (blister) dan najis pesakit.

✅ Kebiasaan jangkitan adalah ringan (mild) dengan gejala demam diikuti ruam melepuh (blister) pada tangan, kaki, mulut dan lidah.

✅ Walau bagaimanapun, jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi teruk seperti encephalitis, pulmonary edema dan myocarditis.

Saranan Kepada Ibu Bapa Bagi Kanak Kanak Yang Di Jangkiti Dengan HFMD

✅ JANGAN membawa anak ke tempat-tempat awam / sekolah / taska / tadika / pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan

✅ CUCI TANGAN
Mengamalkan budaya mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas, selepas menukar lampin dan selepas menyentuh / merawat lepuh;

✅ BERSIHKAN MAINAN
Membersihkan permainan anak serta lantai rumah termasuk tandas dengan menggunakan larutan campuran klorin; dan

✅ BUANG LAMPIN
Memastikan pembuangan lampin pakai-buang dibuat dengan betul.

 Ibu/bapa kanak kanak yang dijangkiti HFMD LAYAK untuk mendapat cuti kuarantin


Saranan kepada penjaga kanak-kanak di taska/tadika/tabika/pra-sekolah

✅ Utamakan Kebersihan
Sentiasa memastikan kebersihan premis terutama peralatan dan perkakasan yang digunakan oleh kanak-kanak;

✅ Lakukan Saringan
Membuat saringan di pintu masuk bagi memastikan kanak-kanak tiada tanda-tanda jangkitan HFMD.

✅ LARANGAN HADIR KE SEKOLAH
Kanak-kanak dengan gejala dinasihatkan untuk tidak hadir ke sekolah bagi mengelakkan jangkitan kepada kawan-kawannya;

✅ Sentiasa mengamalkan kebersihan diri termasuk mencuci tangan selepas menguruskan seorang kanak-kanak sebelum mengendalikan kanak-kanak lain;

✅ Memastikan lampin pakai-buang dibuang dalam tong sampah bertutup; dan

✅LAPORKAN
Melaporkan kluster HFMD kepada pejabat kesihatan daerah berhampiran untuk tindakan kawalan dan pencegahan.

Sumber http://kpkesihatan.com/2018/06/07/kenyataan-akhbar-kpk-7-jun-2018-situasi-semasa-kejadian-penyakit-tangan-kaki-dan-mulut-hfmd-di-malaysia/

@GayaSihatCantik
Continue Reading

Thursday, 26 April 2018

CARA MENGATASI KULIT KUSAM MELAMPAU | IRAHARTATIK





Rutin setiap kali bangun tidur mesti tercari-cari cermin sebab nak belek kulit muka. Makin hari kulit makin kusam. Padahal dah cuba bermacam-macam set penjagaan kulit muka. Dari yang tua sampailah yang mahal. 

Kecewa bila dah cuba bermacam-macam tapi masih belum dapat hasil yang memuaskan. Kadang kita lupa kulit kusam ni disebabkan banyak faktor yang kita sendiri tak sedar salah satunya disebabkan sinaran matahari, faktor pemakanan, persekitaran dan gaya hidup.

Tapi jangan risau Ira akan bantu korang macam mana nak dapatkan kembali kulit muka yang berseri-seri bak purnama merindu. 

Mula-mula sekali kita perlu tahu untuk mendapatkan kulit yang sihat kita perlu rawat dari dalam dulu. Kita perlu beri makanan untuk kulit salah satunya dengan pengambilan makanan tambahan yang organik. 

Contohnya dengan pengambilan ESP SHAKLEE yang berasaskan dari protein soya yang sangat untuk kesihatan kulit. ESP bertindak menghasilkan kolagen dan menghasilkan sel-sel kulit muka baru bagi mengamgantikan sel kulit yang mati.

ESP Shaklee juga boleh menjadikan kulit menjadi anjal dan gebu serta mencerahkan kulit.

Ira dah cuba sendiri ESP SHAKLEE hampir satu tahun dan kulit Ira semakin sihat dari hari ke hari.




Dulu kulit Ira sangat kusam dan berminyak. Dan Alhamdulillah sekarang makin cerah. 

Korang yang ada masalah macam Ira boleh cuba sendiri ESP SHAKLEE. Sangat berbaloi sebab ESP SHAKLEE adalah sumber protein Non-GMO.

Tapi Ira nak bagi tau ni dengan setiap pembelian FULL SET KECANTIKAN SHAKLEE, Ira berbesar hati nak bagi FREE POSTAGE DAN FREE GIFT untuk 10 orang pembeli terawal.

Berminat nak dapatkan ESP SHAKLEE? Boleh hubungi Ira :

Whatsapp : 011-11555941
FB pages : Irahartatik
Instagram : Irarusdibeauty
Continue Reading

TANDA-TANDA BADAN KEKURANGAN PROTEIN | IRAHARTATIK


Tahu tak korang badan akan mula menunjukkan tanda apabila kekurangan protein? Dan protein ini sangat penting dalam kompenan di dalam badan dan protein juga merupakan zat yang terpenting di dalam badan.

Antara tanda badan kekurangan protein adalah :

1. Masalah rambut dan kuku
Dah cuba macam-macam shampoo dari yang murah sampailah yang mahal tapi rambut tetap gugur? Bukan silap dari shampoo, kemungkinan rambut gugur petanda badan kita kekurangan protein. Begitu juga dengan kuku. Jika kita kekurangan protein, kuku kita akan mudah rapuh.

2. Kulit nampak kusam
Cuba kita perhatikan kulit kita ada tak nampka lebih kusam? Kadang dah tepek bedak tebal tapi masih lagi nampak kekusaman kulit kita. Kulit kusam menunjukkan badan kita kekurangan protein dan kulit tidak dapat hasilkan sel-sel kulit yang baru.

3. Mudah diserang penyakit
 Jika kita mudah diserang penyakit boleh jadi badan kita kekurangan protein. Protein merupakan kunci untuk kita mendapatakan imun tubuh yang kuat.

4. Kerap letih
Kekurangan protein juga boleh mengganggu keadaan fizikal kita. Hal ini disebabkan tenaga yang semakin berkurang dari sumber protein.

5. Luka lama sembuh
 Perasan tak setiap kali ada anggota badan yang tercedera dan memakan masa yang lama untuk sembuh? Ini terjadi disebabkan badan kekurangan protein.

Jadi apa yang perlu kita lakukan apabila ada tanda-tanda seperti di atas berlaku pada badan kita? Kita perlu lebihkan pengambilan sumber protein di dalam diet seharian.


Continue Reading

Wednesday, 25 April 2018

KENAPA MESTI PILIH ESP SHAKLEE | IRAHARTATIK



Kenapa kita wajib memilih ESP Shaklee berbanding protein soya yang lain?Dan kenapa protein Shaklee adalah yang terbaik?Kita semua perlu faham tentang keistimewaan ESP Shaklee barulah kita akan jatuh cinta dengan ESP Shaklee.

Confirm lepas dah kenal keistimewaan ESP Shaklee kita tak akan pandang dengan sumber protein yang lain.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE

1.Shaklee menggunakan soya yang tidak diubahsuai secara genetik(Bukan - GMO) dibawah program Pengekalan Identiti(IPD).

2.Setiap hidangan ESP Shaklee membekalkan 14 gram protein berasaskan tumbuhan.Protein soya bantu menurunkan paras kolesterol.

3.ESP Shaklee juga mempunyai skor PDCAAS ( Protein Digestibility Corrected Amino Score ) 1.0
- Penafasan yang tertinggi dan bersamaan dengan skor yang diberikan pada protein haiwan.

4. ESP Shaklee juga membekalkan 9 asid amino yang badan kita tidak dapat hasilkan sendiri.

5. ESP Shaklee juga kaya dengan kalsium yang membantu perkembangan tulang dan gigi yang kuat.

Jelas dah sekarang ESP Shaklee memang berbeza dengan sumber protein jenama lain. Sebab inilah Ira tak nak pilih yang selain ESP Shaklee. Korang pulak macam mana?

Continue Reading

HILANG SENGSARA GASTRIK SEJAK AMALKAN ESP SHAKLEE | IRAHARTATIK



Pernah tak korang rasa sakit perut yang melampau sampai terguling-guling. Ingatkan sakit perut biasa, rupanya gastrik😫

Ira pernah tau rasa sakit yang teramat sangat sampai satu tahap tak tahan sangat terpaksa amik injection tahan sakit dekat doktor.

Sejak dari hari tu, ira memang tak boleh skip atau terlambat makan. Perut akan jadi sebu dan rasa nak termuntah je.Paling sengsara bila time bulan puasa, risau puasaku tak penuh sebab gastrik.

Jadi Ira ikhtiar untuk settlekan masalah gastrik ni. Tahun 2017, ira bertemu jodoh dengan ESP Shaklee. Alhamdulillah, almost 10bulan ira amalkan susu soya non-gmo ni, gastrik dah tak datang-datang.

Korang tau tak kenapa ESP Shaklee ni boleh settlekan masalah gastrik ira?Sebabnya ESP Shaklee merupakan sumber protein terbaik untuk membantu pembentukan baru sel-sel perut yang luka atau mati akibat terkena rembesan asid gastrik.

Jadi apabila luka semakin kurang, pedih perut atau angin-angin juga akan berkurang.Wow, syokkkk betullah minum susu ni.Selamat tinggal gastrik.Korang yang ada masalah gastrik, boleh cuba ESP Shaklee.

Korang kalau memang ada masalah gastrik boleh cuba ESP Shaklee ni. Boleh juga buat persediaan bulan puasa nanti. Oh, ya bulan ni ada special promo untuk ESP. Dengan setiap pembelian ESP, korang akan dapat FREE SHAKER & FREE POSTAGE.

Berminat untuk dapatkan ESP dengan harga promo boleh hubungi Ira :
Whatsapp : 011-11555941
FB pages : Irahartatik
Instagram : Irarusdibeauty

Continue Reading

1001 KEBAIKAN ESP SHAKLEE YANG WAJIB TAHU | IRAHARTATIK



Selalu sangat orang sebut pasal ESP Shaklee? Bagus sangat ke ESP Shaklee tu? Nah Ira kongsikan antara kebaikan ESP Shaklee

Kebaikan dan Kelebihan ESP:
🌸Membantu menjadikan kulit lebih berseri danmenganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit.
🌸Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan
🌸Memberi ton warna kulit yang sekata
🌸Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu
🌸Membantu mengurangkan risiko kanser
🌸Mempertingkatkan tahap kolestrol baik
🌸Memelihara kesihatan jantung
🌸Membaiki pigmentasi – membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, pigmentasi, kedutan dan kesan tua
🌸Membantu pembentukan sel-sel baru.
🌸Membantu menyembuhkan gastrik.
🌸Memberi kekenyangan, sesuai untuk diet menguruskan badan.
🌸Mempercepatkan pemulihan luka selepas pembedahan.
🌸Memudarkan parut
🌸Kecantikan kulit dan rambut

Pengalaman Ira sendiri selama setahun minum ESP, kulit semakin cerah dan lembap. Kulit kusam semakin hilang. Sakit gastrik yang kerap datang pon dah pergi jauh 😊

Korang yang belum cuba ESP ni, wajib cuba sekarang. Kalau tak confirm menyesal 😊

Continue Reading

RESIPI SHAKLEE YANG MENGGIURKAN | IRAHARTATIK


Ada orang jenis yang tak boleh bau soya. Nanti dia akan rasa loya dan termuntah tapi teringin untuk cuba ESP Shaklee. Katanya kalau bancuh ESP dengan air suam dia tak bole masuk dekat tekak.

Ha, jangan risau. Mungkin korang tak tahu ESP Shaklee boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.

Bukan setakat bancuh dengan air suam saja. ESP Shaklee boleh dibancuh dengan air kegemaran korang.

Dah beli mahal-mahal takkan tak nak minum ESP tu pulakkan? Nah Ira kongsikan 5 Resipi ESP Shaklee yang boleh buat korang terliur.


1. MANGGO YOGURT SMOOTHIE


Bahan-bahan :
3 Sudu makan ESP 
1 biji buah mangga
1 cawan plain yogurt
1 cawan ais

Caranya :
Blend kesemua bahan-bahan di atas. Dan siap untuk di minum.


2. BANANA OAT PROTEIN SMOOTHIE


Bahan-bahan :
3 sudu makan ESP
2 sudu makan oat
1 biji pisang
1 cawan susu rendah lemak
1 cawan ais  

Caranya : 
Blend kesemua bahan-bahan di atas.

3. STRAWBERRY PROTEIN SMOOTHIE WITH PEANUT BUTTER


Bahan-bahan :
3 sudu besar ESP
1 cawan buah strawberi
1 cawan oat
1 sudu kacang mentega
1 cawan susu rendah lemak
1 cawan ais

Caranya :
Blend kesemua bahan-bahan di atas.

4. KIWI PROTEIN SMOOTHIE


Bahan-bahan :
3 sudu ESP
1 cawan buah kiwi
1 cawan susu rendah lemak
1 cawan ais

Caranya : 
Blend kesemua bahan-bahan di atas.

5. GREAT DATES SMOOTHIE


Bahan-bahan : 
3 sudu ESP
1 cawan kurma
1 cawan susu rendah lemak
1 cawan ais

Caranya : 
Blend kesemua bahan-bahan di atas.



Ok, dah tengokkan 5 resipi ESP yang sangat menggiurkan tu. Sebenarnya ada banyak lagi resipi yang korang boleh cuba. Kesemua resipi ni sangat sesuai di minum terutamanya semasa berpuasa kerana boleh membekalkan tenaga berpanjangan dan memberi rasa kenyang yang lama.

Selamat mencuba !!

Continue Reading